Търсене

Фасадни бои – финалният щрих на дома ви

Фасадни бои - финалният щрих на дома ви

Фасадните бои са последната стъпка от топлоизолационната система, оформящи и визията на дома ви отвън. Когато ги избирате обаче трябва да имате предвид, че те са най-изложени на сурови климатични условия – дъжд, сняг, слънце, вятър, а това означава, че качеството им трябва да високо. 

Като допълнение, но също от съществено значение, избраните фасадни бои трябва да са подходящи за основата, върху която ги полагате, както и за условията около жилището ви. 

Кои са най-добрите фасадни бои и кои да изберете?

От практическа гледна точка химичният състав не е важен при избора на фасадни бои, а по-скоро характеристиките, които произтичат от него. Можете да избирате между няколко вида фасадни бои – акрилни, силиконови, силикатни, силикон-силикон. 

Акрилни фасадни бои

Фасадни бои 1 - стълба

Тези са най-популярните и обичайно са първи избор, ако няма специални изисквания към боята. Предлагат се в богата палитра от цветове, образуват еластично покритие и са устойчиви на дъждовна вода. Имат средна устойчивост на замърсяване, но са лесни за почистване.  

Акрилната боя е благодатна за развитие на водорасли, които се разпознават лесно по характерните зелени участъци, особено когато фасадата е на сенчесто място. Това обаче може да се преодолее частично с добавяне на тефлон към боята. 

Най-голямото ограничение на акрилните продукти – бои и мазилки, е относително ниската им паропропускливост, т.е. висока дифузионна устойчивост. Това означава, че те не са подходящи за изолация с минерална вата (която е много лесно паропропусклива). 

Силикатни фасадни бои

Недостатъкът на силикатните бои е по-високата им цена и по-малкото разнообразие от цветове. Но това се компенсира с високата им устойчивост на замърсяване и защита от водорасли. Силикатните фасадни бои имат добра паропропускливост, но по-ниска устойчивост на въздействие на водата – след пороен дъжд може да се появят мокри петна по фасадата, но те ще изсъхнат бързо. 

Трябва да сте внимателни към метеорологичните условия при нанасянето на тези бои – през първите няколко дни те са много слабо устойчиви на дъжд, силна слънчева светлина и вятър.

Силиконови фасадни бои

Тези бои имат уникална хидрофобност и устойчивост на замърсявания. Водоустойчивостта им с комбинирана и с добра паропропускливост, така че за тези бои може да се каже, че са почти универсални и могат да се нанася върху всякакъв вид изолация и мазилка. 

Вижте повече за бои и лакове

Кои са най-добрите фасадни бои и кои да изберете?

Акрилни фасадни бои

Силикатни фасадни бои

Силиконови фасадни бои

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !