Търсене

Латекси

Латекси

Със сигурност боядисването се възприема като проект за реновиране и освежаване на всеки дом. Новият слой боя или латекс със сигурност ще променят усещането в помещението. С помощта на латекс можете лесно да промените цвета и интериора на всяка стая и да го предпазите от влага и външни влияния. За да изберете най-подходящото предложение за вас, вашето семейство и вашия проект, ние сме събрали ценни съвети и насоки при подбора на латекси.

 

Какво представлява латексът?

Латексът е акрилна боя на водна основа, която след изсъхване става устойчива на вода. За голяма част от потребителите латексът е общо наименование за всички интериорни бои, макар и това да не е правилно. Този тип боя намира приложение в интериора и екстериора и може да се положи на стени и тавани, както и изделия и предмети, изработени от бетон.

 

Предимства на латексите пред боите на маслена основа

 

Латекс 1
Предимства на латексите пред боите на маслена основа

Латексите ви предлагат множество предимства пред боите на маслена основа, сред които е по-лесното нанасяне и почистване на повърхността. Когато изберете латекс за вашия домашен проект, вие си осигурявате лесен за работа материал, който ви предлага отлична покривност и намалена възможност за образуване на пръски. Преимущество, което само латексите предлагат е възможността да се почистват и мият – т.нар миещи се латекси. Това качество е изключително полезно, защото можете с лекота да отстраните замърсявания и прах и латексът да се освежи.

 

 Латексът не пожълтява

Ако изберете да боядисате помещение с бял латекс, то в дългосрочен план ще видите още едно от предимствата му – той не пожълтява. За разлика от латекса, белите бои на маслена основа след време променят цвета си и стават жълтеникави. Този процес се влияе от слънчевата светлина, както и натрупването на мръсотия по самата повърхност. Затова ако искате да постигнете дълготраен бял цвят, ние ви препоръчваме да изберете латекс.

Латексът съхне по-бързо

Това е едно от преимуществата, което ни е познато на всички и превръща латекса в изключително подходящо решение за всяка стая в дома. Макар и времето на съхнене на всеки латекс да зависи от неговия производител и техническа характеристика, в голяма част от случаите можете да нанесете последващ слой след 1-2 часа. За да постигнете максимално най-бързо съхнене на латекса, можете да се опитате да създадете оптималните условия – като температура в помещението, влажност на въздуха и други. Не забравяйте, че времето на съхнене на латексите зависи и от дебелината на положения от вас слой. След шлайфане, полагане на втори слой боя и съхненето, латекса придобива максималната си твърдост.

 

Как да определите нужното количество латекс за вашия проект?

Изчисляването на нужното количество латекс е важен елемент от боядисването, защото по този начин няма да изпаднете в ситуация, в която по средата на процеса боята ви свърши. Трябва да имате предвид, че при всеки латекс, дори и да е един и същи цвят, съществуват разминавания между партидите, които могат да бъдат видими. Това означава, че дори и да купите същата марка и цвят латекс, той може да не бъде същият цвят като този на стената.

За да определите количеството латекс, което ви е нужно за боядисването на една стена, стая или целия апартамент, трябва да знаете няколко ключови елемента. Първо – колко квадратни метра е площта, която искате да покриете с определен цвят. Второ, колко „ръце“ или колко слоя латекс ще положите. Имайте предвид, че при нанасяне на латекс върху стара боя може да се наложи нанасяне на повече от 2 слоя, за да постигнете търсения цвят. Третият фактор е дали по площта, която искате да боядисате има участъци, които нямат нужда от боя – например врати, прозорци, шкафове, библиотеки и т.н.

За да определите приблизителното количество латекс, от което ще се нуждаете, трябва да обърнете внимание и на техническите характеристики на самата боя. Там е описан ориентировъчния разход при боядисването. Нека приемем, че имате една стая, в която трябва да боядисате общо 40 квадратни метра. При среден разход от 1 литър латекс на 10 квадратни метра, това означава, че за да минете веднъж имате нужда от 4 литра, а ако искате да повторите – ще са ви нужни 8 литра латекс.

С определянето на нужното количество латекс не само се предпазвате от ситуация, в която той ще свърши, но и ще предотвратите такава, в която имате голям излишък след края на боядисването. Когато проучите колко латекс ще ви е нужен ще разберете и дали цветът ще е от една партида или от няколко. За да премахнете дори и дребните разминавания в нюансите на един и същи цвят, ние ви съветваме да смесите латекса в един голям съд и тогава да пристъпите към боядисване. По този начин ще получите идеално равномерен цвят, без да се притеснявате от партидите на латекса.

 

Какво трябва да знаете при боядисването с латекс?

           Изберете качествени материали и инструменти

Латекс 2
Какво трябва да знаете при боядисването с латекс?

За да постигнете перфектни резултати от първия път е важно да заложите на качеството. Тук става въпрос да изберете качествен латекс, както и инструменти за боядисване. Определено боядисването не е толкова евтино, но ако изберете наистина добри латекси и инструменти ще си гарантирате много добри резултати за дълго време. Заложете на хубави и плътни четки, както и на микрофибърни валяци. Те ви позволяват по-лесното разнасяне на латекса по цялата повърхност. Освен това, не забравяйте и допълнителните материали, като удължител за валяка, който ще ви помогне да достигнете до всеки ъгъл, здрава стълба и хартиено тиксо за доброто отсичане на тавана, пода и стените.

            Подгответе инструментите преди работа

Всеки инструмент, независимо дали е високо или ниско качество, може да отделя влакна по време на работа. За да избегнете замърсяването на латекса и повърхността е препоръчително предварително да отстраните тези влакна. При валяците можете да го направите с помощта на хартиено тиксо, по което са полепнат. За да подготвите четките за боядисване с латекс можете да ги разтъркате по пръстите си още, докато са още сухи. По този начин всички косъмчета, които не са се захванали добре ще паднат и няма да останат в латекса или по стената.

            Подготовка и почистване

Независимо дали ще боядисвате шпаклована и чиста стена, махали сте стари тапети или искате да положите латекс върху стар слой боя, първото нещо, което трябва да направите е да подготвите добре повърхността си. Освен това, ние ви препоръчваме да изпразните възможно най-много стаята, за да няма мебели, които да ви се пречкат в процеса. За оптимално почистване на стените преди нанасянето на латекс е добре да минете с мокра кърпа или влажен парцал. Тази стъпка може да изглежда ненужна, но има много прашинки, частици и замърсявания по стената, които могат да попречат на равномерното нанасяне на латекса. Използвайте хартиено тиксо, за да разграничите областите, които няма да боядисвате с латекса в съответния цвят – пода, тавана или съседната стена, при полагане на различни цветове.

            Преди латекса е време за грунд

След като сте подготвили повърхностите е време да пристъпим към същинското боядисване. Преди да положите първия слой латекс е препоръчително да минете повърхността с грунд. Тази практика се прилага от професионалистите за постигане на равномерен слой латекс. Целта на грунда е да запълни всички дупчици, пори и пукнатини по стената. Освен това, той ще предотврати евентуално избиване на влажни или мазни петна по латекса. Това често се случва, когато се нанася латекс или интериорна боя директно върху замазка. Нанасянето на грунд ви носи и още едно значително преимущество – той може да ви спести значително количество латекс.

            Първо минете с четката, а после с валяка

 

Латекс 3
Латекс – Впуснете се смело в боядисването

За да избегнете ненужното цапане при боядисването с латекс е важно първо да минете с четка, а след това да ползвате валяка. С помощта на четката можете да минете по ъглите и участъците, които изискват внимание при нанасяне на латекс. Важно е да се започне първо с четката, защото тя ще покрие участъците, където валякът не може да достигне.

 

            Впуснете се смело в боядисването

След като сте преминали през всички гореизброени точки е време да се отпуснете и да се забавлявате с боядисването с латекс! Когато използвате валяци, полагането на латекс ще бъде много по-лесно и бързо и не изисква почти никакви усилия. Не забравяйте, че за да избегнете пръски и да можете да се отървете от капки е препоръчително да боядисвате с латекс от долу нагоре.

            Изчакайте латекса хубаво да изсъхне

Както казахме по-горе, едно от основните преимущества на латекса е изключително бързото съхнене. Можете да подпомогнете процеса, като създадете оптимални условия за боядисване. Препоръчително е температурата в помещението да не пада под 10 градуса, а влажността да бъде под 65 процента. Ние ви съветваме да избягвате проветряването на помещението, защото от вятъра може да полепнат частици и мръсотия по пресния латекс.

След нанасянето на грунда, обикновено трябва да почакате около 1 час, след което сте готови да положите първия слой латекс. При оптимална температура и влажност, ще му трябват 1-2 часа за да стегне и да можете да насложите втория слой. За да проверите дали стената е достатъчно суха, просто я докоснете. След като приключите с цялостното боядисване с латекс оставете помещението хубаво да изсъхне (обикновено 1 нощ е достатъчна) и на следващия ден се насладете на крайния резултат!

Цветовете на латекса и какво да знаем за тях

Латекс 4
Какво да знаем за цветовете на латекса

Когато избираме цвета на латекса за едно помещение, каталожният нюанс може да се различава от това, което ще получите на стената. Често се случва любимите ни цветове да не отговарят на очакванията ни и да не са най-доброто решение за помещението. За да избегнете този момент е хубаво предварително да пробвате латекса върху малък участък от стената. Оставете го да изсъхне добре за да добиете представа как ще изглежда латекса в действителност.

Често хората се страхуват от по-смелите и ярки цветове, макар и те доказано да имат позитивно влияние върху емоциите и да превръщат всяко помещение в център на вниманието. Когато избирате нюансите латекс за вашия дом, не се страхувайте да се впуснете в приключение и да изберете нещо ново и различно. Хилядите предложения на пазара ви дават възможност да направите комбинации от различни цветове, нюанси и текстури и да постигнете неповторима визия и на най-обикновено помещение.

Най-важното, което трябва да не забравяте е как цветът на латекса може да повлияе на самото помещение. Например, тъмните нюанси създават дълбочина и добавят текстура, но те визуално смаляват пространството и дори огромна всекидневна може да се свие до неузнаваемост. Ако харесвате тъмните нюанси на латексите, помислете за комбинация с по-светъл цвят. Например класиката черно-бяло или един и същи цвят, но два нюанса от двата края на спектъра – много тъмно синьо с бледо – небесносиньо.

За визуално уголемяване на помещението, заложете на латекси в свежи и по-светли тонове. И не, не става въпрос да изберете бяло, бежово или белезникави тонове. Тук имаме предвид нежните тонове латекс, като например бледо розово или синьо. Боядисването ви дава възможността лесно и бързо да промените визията и усещането във всяко помещение. Бъдете смели и опитайте нещо различно с качествените латекси и богата гама цветове на CAP Arreghini!

 

Какво представлява латексът?
Предимства на латексите пред боите на маслена основа
Латексът не пожълтява
Латексът съхне по-бързо
Как да определите нужното количество латекс за вашия проект?
Какво трябва да знаете при боядисването с латекс?
Изберете качествени материали и инструменти
Подгответе инструментите преди работа
Подготовка и почистване
Преди латекса е време за грунд
Първо минете с четката, а после с валяка
Впуснете се смело в боядисването
Изчакайте латекса хубаво да изсъхне
Цветовете на латекса и какво да знаем за тях

 

Латекси  14
Латекси 5 – Богата гама цветове
Латекси  15
Латекси 6 – Богата гама цветове
Латекси  16
Латекси 7 – Богата гама цветове
Латекси  17
Латекси 8 – Богата гама цветове
Латекси  18
Латекси 9 – Богата гама цветове
Латекси  19
Латекси 10 – Богата гама цветове
Латекси  20
Латекси 11 – Богата гама цветове
Латекси  21
Латекси 12 – Богата гама цветове
Латекси  22
Латекси 13 – Богата гама цветове
Латекси  23
Латекси 14 – Богата гама цветове
Латекси  24
Латекси 15 – Богата гама цветове
Латекси  25
Латекси 16 – Богата гама цветове
Латекси  26
Латекси 17 – Богата гама цветове
Латекси  27
Латекси 18 – Богата гама цветове
Латекси  28
Латекси 19 – Богата гама цветове
Латекси  29
Латекси 20 – Богата гама цветове
Латекси  30
Латекси 21 – Богата гама цветове
Латекси  31
Латекси 22 – Богата гама цветове
Латекси  32
Латекси 23 – Богата гама цветове
Латекси  33
Латекси 24 – Богата гама цветове
Латекси  34
Латекси 25 – Богата гама цветове
Латекси  35
Латекси 26 – Богата гама цветове
Латекси  36
Латекси 27 – Богата гама цветове
Латекси  37
Латекси 28 – Богата гама цветове
Латекси  38
Латекси 29 – Богата гама цветове
Латекси  39
Латекси 30 – Богата гама цветове
Латекси  40
Латекси 31 – Богата гама цветове
Латекси  41
Латекси 32 – Богата гама цветове
Латекси  42
Латекси 33 – Богата гама цветове
Латекси  43
Латекси 34 – Богата гама цветове
Латекси  44
Латекси 35 – Богата гама цветове
Латекси  45
Латекси 36 – Богата гама цветове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !