Търсене

Миещи се декоративни бои

Миещи се декоративни бои

Миещи се декоративни бои

Изборът на декоративни бои обикновено се свързва предимно с избор на палитра и съвместимост на избраните нюанси с останалите елементи на интериора. Това, разбира се, е важно, но има още един фактор, който е важен при избора на декоративни бои, а именно – финишът на покритието. 

Защо е важен завършекът на боята?

Неговото значение не е само от гледна точка на декоративна стойност, но и определя колко “ръце” боя ще са ви необходими, за да стената, доколко ясно се отличават дефектите по стените и не на последно място, възможността стената да се почиства и дори, да се третира с препарати. 

Миещи се бои според типа финиш 

Декоративните бои могат да имат пет вида финиш, според степента на отражателната способност на боята. Те са следните, започвайки от най-слабо отразяващите светлината финиши: мат, яйчена черупка, сатен, полугланц и гланц.

По правило, боите с матов завършек и тип яйчена черупка са по-неустойчиви и измиването може да повреди покритието, особено ако е по-често. Колкото повече гланц има боята, толкова по-устойчива е на външни влияния, съответно стената може да бъде измивана и третирана с препарати. 

Декоративни-бои-2-варианти

Специфики на миещите се декоративни бои

Специфика на този тип бои е, че те подчертават движението на четката при нанасянето. Колкото повече гланц има покритието, толкова повече подчертава повърхността и начина на нанасяне на покритието. 

Благодарение на това, с различни техники на полагане на боята, можете да оформите допълнителен декоративен ефект. От друга страна обаче, всяко грешно движение на четката или дефект на стената, са трудни за прикриване. 

Ето и кои типове финиш на интериорни бои са подходящи за измиване:

Интериорни бои със сатенен завършек

Боите със сатенен финиш са най-предпочитаните покрития за интериора. Те имат кадифен блясък и дават възможност за почистване, но с определени ограничения. 

По тази причина, те могат успешно да се използват помещения с умерен трафик, като детски стаи и трапезарии. 

Бои с полугланцов финиш

Този тип бои са блестящи и отразяват добре светлината. Те са много издръжливи и устойчиви на мухъл, така че са чудесно решение за влажни помещения, както и за такива, които са често използвани, като мокри помещения, бани или кухни. Могат да бъдат добро решение и за по-тъмни помещения. 

Гланцови покрития

Боите с гланцов завършек са най-силно отразяващите светлината и най-лъскавите покрития в списъка. Те са и най-издръжливи на външно въздействие, миещи се са и могат да се справят дори с ежедневно третиране с препарати. Това ги прави подходящи не само за стените, но и за боядисване на врати и мебели. Като допълнение, освен в интериора, гланцираните бои могат да бъдат използвани и за някои екстериорни елементи, като външни щори, например. 

Защо е важен завършекът на боята?

Миещи се бои според типа финиш

Бои с полугланцов финиш

Гланцови покрития

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !