Уважаеми клиенти,
бихме искали да ви информираме, че магазинът няма да работи от
16.08 до 25.08 включително.

Благодарим ви за разбирането!

Миещи се декоративни бои

Миещи се декоративни бои

Изборът на декоративни бои обикновено се свързва предимно с избор на палитра и съвместимост на избраните нюанси с останалите елементи на интериора. Това, разбира се, е важно, но има още един фактор, който е важен при избора на декоративни бои, а именно – финишът на покритието. 

Защо е важен завършекът на боята?

Неговото значение не е само от гледна точка на декоративна стойност, но и определя колко “ръце” боя ще са ви необходими, за да стената, доколко ясно се отличават дефектите по стените и не на последно място, възможността стената да се почиства и дори, да се третира с препарати. 

Миещи се бои според типа финиш 

Декоративните бои могат да имат пет вида финиш, според степента на отражателната способност на боята. Те са следните, започвайки от най-слабо отразяващите светлината финиши: мат, яйчена черупка, сатен, полугланц и гланц.

По правило, боите с матов завършек и тип яйчена черупка са по-неустойчиви и измиването може да повреди покритието, особено ако е по-често. Колкото повече гланц има боята, толкова по-устойчива е на външни влияния, съответно стената може да бъде измивана и третирана с препарати. 

Декоративни-бои-2-варианти

Специфики на миещите се декоративни бои

Специфика на този тип бои е, че те подчертават движението на четката при нанасянето. Колкото повече гланц има покритието, толкова повече подчертава повърхността и начина на нанасяне на покритието. 

Благодарение на това, с различни техники на полагане на боята, можете да оформите допълнителен декоративен ефект. От друга страна обаче, всяко грешно движение на четката или дефект на стената, са трудни за прикриване. 

Ето и кои типове финиш на интериорни бои са подходящи за измиване:

Интериорни бои със сатенен завършек

Боите със сатенен финиш са най-предпочитаните покрития за интериора. Те имат кадифен блясък и дават възможност за почистване, но с определени ограничения. 

По тази причина, те могат успешно да се използват помещения с умерен трафик, като детски стаи и трапезарии. 

Бои с полугланцов финиш

Този тип бои са блестящи и отразяват добре светлината. Те са много издръжливи и устойчиви на мухъл, така че са чудесно решение за влажни помещения, както и за такива, които са често използвани, като мокри помещения, бани или кухни. Могат да бъдат добро решение и за по-тъмни помещения. 

Гланцови покрития

Боите с гланцов завършек са най-силно отразяващите светлината и най-лъскавите покрития в списъка. Те са и най-издръжливи на външно въздействие, миещи се са и могат да се справят дори с ежедневно третиране с препарати. Това ги прави подходящи не само за стените, но и за боядисване на врати и мебели. Като допълнение, освен в интериора, гланцираните бои могат да бъдат използвани и за някои екстериорни елементи, като външни щори, например. 

 

Защо е важен завършекът на боята?

Миещи се бои според типа финиш

Бои с полугланцов финиш

Гланцови покрития

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *