Търсене

Декоративна боя за прикриване на дефекти по стената

Декоративна боя за прикриване на дефекти по стената

Декоративна боя за прикриване на дефекти по стената

Решили сте да освежите жилището си, като боядисате стените и вече сте избрали цвета или дори цяла палитра, така че всеки нюанс да бъде на мястото си. Звучи, сякаш вече сте готови да започнете с набавянето съответните декоративни бои за стените на дома си, но има още една стъпка, с която да финализирате избора на бои. 

Съвременните декоративни бои предлагат възможност за избор на различен финиш, благодарение на което можете да създадете различен краен резултат, дори с един и същи цвят боя, а в зависимост от типа завършек, който изберете, можете да прикриете някои недостатъци по стените. 

Кои декоративни бои са “благосклонни” към недостатъците на стената?

Ако стените ви имат дребни недостатъци, като неравности, издатини, пукнатини и други, най-добре е да изберете декоративни бои, чиито финиш е са по-ниска отражателна способност. Благодарение на ниското отразяване на светлината, след нанасянето на покритието е по-матово, а ниското отразяване на светлината прикрива успешно различните дефекти, както и евентуални грешки при нанасянето на самата боя. 

Допълнително предимство на този тип декоративни бои е по-плътното покритие, което осигуряват, което означава, че можете да боядисате по-голяма площ с по-малко боя. Като допълнение, поддръжката им е по-лесна – само с една ръка боя можете да обновите стенното покритие. Правилото тук е, че колкото по-матова е боята, толкова по-добра покривна способност има и толкова по-добре прикрива несъвършенства по стената.  

Недостатък на боите с матов финиш е, че са по-нетрайни и неустойчиви на външни влияния. Колкото по-малко гланц има в боята, толкова по-податлива е на замърсяване и трудна за почистване е. По тази причина, не се препоръчва стените, покрити с декоративни бои с по-матов финиш, да бъдат измивани, и особено използването на измиващи препарати върху тях. Това може да навреди сериозно на естетичния външен вид на боята. 

Декоративни-бои-за-стени-1-варианти

Видове завършеци за декоративни бои

Завършеците на декоративните бои могат да бъдат (от най-малко отразяващия светлината): мат, яйчена черупка, сатен, полугланц и гланц. 

Декоративни бои със сатенен финиш 

Боите със сатенено покритие обичайно са предпочитани от потребителите, тъй като те осигуряват допустим компромис между прикриване на несъвършенствата по стената и възможността за почистване на покритието. Визуално покритието придава кадифен оттенък на стените, което е една от причините да е най-популярният тип финиш.

Въпреки това, този тип завършек има повече гланц и някои от дефектите все пак могат да бъдат видими. Особено, когато цветът на боята е по-светъл. 

Финиш тип яйчена черупка

Декоративни бои с такъв тип финиш също се радват на популярност и има защо. Те осигуряват матово покритие, но със деликатния отблясък, характерен за яйчената черупка. По този начин добавят светлина, като същевременно осигуряват добро покритие на стената и прикриване на повечето дефекти. 

Бои с матов завършек

Матовите бои имат най-ниска отражателна способност, респективно покритието е с най-малко блясък, а по-тъмните нюанси почти буквално поглъщат светлината. Те осигуряват най-добро и плътно покритие, в сравнение с останалите други видове финиши, съответно, несъвършенствата по стената се прикриват с нанасяне на по-малко слоеве.

Вижте също и миещ латекс

Кои декоративни бои са “благосклонни” към недостатъците на стената?

Видове завършеци за декоративни бои

Декоративни бои със сатенен финиш

Финиш тип яйчена черупка

Бои с матов завършек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !