Рецепта за нетоксична интериорна боя

Рецепта за нетоксична интериорна боя

Първата стъпка от изграждането на дома е превръщането на пространството в жилище, това означава го превърнете в здравословна среда за живот. Всичко, което внасяме в дома си, оказва влияние върху качеството ни на живот затова трябва да подбираме внимателно това, което ни заобикаля във всекидневния ни живот. Това е валидно както за за храната, която ядем и дрехите, които носим, така и за въздуха, който дишаме, особено в моментите, в които прекарваме повече време вкъщи.

Прекарваме на закрито до 80% от времето си, особено през зимните месеци, а въздухът, който ни заобикаля, не винаги е безопасен. Това отчасти се дължи и на широката употреба на токсични интериорни бои, които са причинители на някои от често срещаните заболявания, които могат да засегнат нас и нашите близки, включително и четириногите членове на семейството.

Какво представлява 'млечната' интериорна боя?

'Млечната' боя се прави на основата на извара и вар, така че има и бактерицидно действие, предпазвайки от мухъл и плесени. Тя не отделя изпарения и е напълно безопасна за деца, бременни жени и хора с чувствителност към химикали. 

Интериорна боя 1 - бяла

Как да си направите 'млечна' боя?

Въпреки че  на пазара има голям избор нетоксични интериорни бои и с нулево съдържание на летливи органични съединения, можете да опитате да си сами да приготвите интериорна боя. Ето и рецептата. 

Необходими са ви 5 части извара или извара на прах и 1 гасена или негасена вар. Ако се спрете на негасената вар, смесете я с вода, докато се получи пастообразна смес. 

Добавете варта към изварата, разбъркайте добре и оставете да престои няколко часа.

Към сместа можете да добавите прахообразни пигменти в избран от вас цвят, като трябва да имате предвид, че пигментният прах трябва да може да се прилага с вар.

Ако боята е твърде гъста, можете да добавите вода, а ако ви се струва твърде рядка, добавете обезмаслено мляко на прах. 

Наистина фина текстура на боята можете да постигнете, като я прецедите през стар чифт найлонови чорапи или чорапогащник.

 

Какво представлява 'млечната' интериорна боя?

Как да си направите 'млечна' боя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.