Търсене

Употреба на бои за метал – Част 2 Грундиране на повърхността

Употреба на бои за метал – Част 2 Грундиране на повърхността

Какво е грундиране? 

Грундирането е етап от подготовката на основа, върху която след това ще бъде нанесена боя за метал или лак. В състава си грундът включва високо съдържание на цинк, смола, масла, лепила и други съставки. Тези съставки са устойчиви при влияние на външни фактори, като образуване на влага.

Първото нещо, с което трябва да започнете, преди нанасянето на боя или лак върху метална повърхност е да обработите ръждата (корозията), ако има такава и след това да нанесете грундът за метал.

При наличието на корозия върху повърхността е необходимо да я обработите с подходящ препарат.

След нанасянето на грунда върху металното покритие е необходимо редовно да се прилага т. нар. „плътен“ грунд, така че цинкът да проникне дълбоко в основата и да подобри нейното сцепление с всеки следващ слой.

В нашите продукти ще откриете антикорозионния грунд – CROMETAL TIPO A, който ще бъде идеалното решение, за да предпазите металните повърхности от ръжда.

Грунд за метал

Етапи през, които протича процесът на грундиране на метала:

1. Изберете грунд подходящ за нанасяне на маслена основа

При омаслените повърхности трябва внимателно да изберете грундa за нанасяне, който трябва да е съвместим с боята. Подгответе си предварително основата, върху която ще нанасяте боята, така че след това тя да бъде равномерно разпределена.

2. Нанесете първи слой грунд за метал

Преди да използвате грунда е добре да  разклатите кутията  за около 2 минути. Нанесете тънък слой грунд с помощта на спрей или четка равномерно върху металната повърхност,  докато я покрие изцяло.

3.  Нанесете вторият слой грунд върху метала

Тъй като металът е изключително податлив  на ефекта от окисляване, то най-добрият начин на действие е нанасяне на двоен слой грунд.

4.  Оставете грундът да изсъхне напълно

Времето за съхнене на грунда за метал може да варира различно, като най-сигурно е да проверите информацията на етикета върху кутията. За постигане на по-дълготраен ефект от грундирането на метала е препоръчително да нанасяте боята за метал върху изсъхналата повърхност.

Резултатът от спазването на тези стъпки при процеса на грундиране ще стабилизира повърхността и предотврати появата на корозия.

Преминахме през два от трите етапа на боядисване на метални повърхности в следващата статия ще ви покажем как да протече самото боядисване.

Разгледайте също боя против мухъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !