Търсене

VOC – какво се крие зад това съкращение?

VOC – какво се крие зад това съкращение?

VOC – какво се крие зад това съкращение?

Предполагаме част от вас са се сблъсквали със съкращението VOC и преди, докато друга част от вас за първи път чуват за него. Тъй като то е тясно обвързано с нашата работа, ние от CAP Arreghini България искаме да ви запознаем какво стои зад тези три букви, както и да обясним защо е наистина важно знанието в тази област.

 

летливите органични съединения 1
летливите органични съединения – ЛОС / VOC

 

 

Какво значи VOC?

VOC (Volatile Organic Compounds) или още срещано с българското му съкращение ЛОС са летливи органични съединения, които имат много ниска точка на кипене. Това е голяма група от химикали на основата на въглерод, които лесно се изпаряват при стайна температура. А това ги прави лесни за вдишване. Един от най-честите източници на летливи органични съединения в дома са интериорните бои. VOC се използват като разтворители, които се смесват заедно със смолата, която споява всички съставки в боята и всъщност ги прилепва към стената. С други думи – летливите органични съединения се използват за подобряване на издръжливостта и покривността на боята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

летливите органични съединения 2 
летливите органични съединения – опасностите който крият

 

Но защо летливите органични съединения са опасни?

Самите те не са опасни, а газът, който се произвежда от тях, при съхнене е този, които вреди на здравето. Голяма част от хората могат да помиришат високите нива на някои летливи органични съединения, но други нямат аромат. Миризмата, обаче, не е индикатор колко са опасни химикалите. Независимо колко лош аромат имат те, голяма част от летливите органични съединения, като формалдехид, ацетон, бензен и перхлоретилен могат да влияят зле на организма по много и различни начини.

 

 

 

Опасности при използване на интериорни бои с летливи органични съединения

Може би не сте се замисляли, но стените и таванът в едно помещение са над 80% от неговата площ, нали? Това е едно много голямо платно, което изисква големи количества боя. Според различни проучвания, при боядисване с бои с летливи органични съединения, тяхната наситеност може да стане до 10 пъти по-висока, само защото ги използвате в затворено пространство. А фактът, че процесът на боядисване отнема доста време означава, че вие излагате тялото си продължително време на вредните влияния на тези съединения. Но знаете ли какво причиняват тези летливи органични съединения? Ако не знаете – сега ще ви обясним.

 

летливите органични съединения 3 
летливите органични съединения – мерки за безопасност

 

Какво причиняват летливите органични съединения на организма на човека?

Сред основните оплаквания, които летливите органични съединения пораждат, са проблеми с дихателната система, алергични реакции, дразнене в ушите, носа и очите, главоболия, липса на координация, замайване, гадене, увреждане на черния дроб, централната нервна система, бъбреците и още много други. Именно затова се предприемат стъпки на глобално ниво за ограничаване и цялостно премахване на летливите органични съединения от боите.

 

Какво се прави глобално за ограничаване на продуктите с летливи органични съединения?

Всички държави по света осъзнават, че летливите органични съединения са изключително опасни за човешкото здраве и трябва да се предприемат стъпки към ограничаването и цялостното им премахване. Именно затова през 2004 година във всички държави от Европейския съюз се приема т.нар. The Paints Directive, която дефинира какво означава ЛОС и ограничава допустимото количество VOC в интериорните бои и мазилки, както и в бояджийските продукти, използвани в автомобилната индустрия. Според европейското законодателство, като летливи органични съединения се класифицират „всички органични съединения, чиято точка на кипене е по-малка или равна на 250 градуса по Целзий, при нормални атмосферни условия“. Действия за намаляването на влиянието на VOC се предприемат и от големи държави-производители, като Китай, Индия, Канада и Съединените Щати.

Други наши потребители се интересуват и от безвредна боя.

 

6 причини да не си купувате бои с летливи органични съединения

  1. Влошава симптомите на астма – ако вече страдате от астма, вдишването на въздух, наситен с ЛОС може да доведе до астматична реакция. Група учени провели проучване на 400 бебета и деца в начална възраст и техните наблюдения показват, че деца, които вдишват изпаренията от бои на водна основа и разтворители са от 2 до 4 пъти по-податливи на алергии и астма.
  2. Създава симптоми, подобни на грип – дори и да не страдате от астма, вдишването на изпарения от бои може да доведат до хрема, сърбеж в областта на очите, болка в ставите, както и други симптоми, които много силно напомнят за грипно състояние. Разтворители, които се изпаряват във въздуха от боята се вдишват, абсорбират се от белите дробове и влизат директно в кръвоносните съдове. Те могат да причинят дразнене на очи, уши, нос и гърло, както и чувство на отпадналост.
  3. Потенциално могат да доведат до рак – много химикали от семейството на летливите органични съединения се считат за канцерогенни. Според данни на Световната здравна организация, професионалните бояджии имат 20% по-голям риск от това да се разболеят от рак, особено на белите дробове.
  4. Световъртежи и припадъци – понякога изпаренията от бои с ЛОС могат да са толкова силни, че да причинят световъртеж и дори в някой случаи – припадък. Това може да бъде особено опасно, ако сте се качили на стълба, докато боядисвате тавана, например, където вдишвате изпаренията от боята отблизо.
  5. Репродуктивни проблеми – според проучване на университетите в Шефийлд и Манчестър има риск, особено при мъжете, които често се излагат на изпаренията от бои, от репродуктивни проблеми. Професионалистите в областта са основните „жертви“.
  6. „Бояджийска деменция“ – като допълнение към увеличеният риск от белодробен рак, професионалните бояджии могат да развият неврологично състояние наречено „бояджийска деменция“. Основната причина за това е продължително излагане на силни разтворители и летливи органични съединения.

 

летливите органични съединения 4
летливите органични съединения – качествени и безопасни продукти

Какво правим ние от CAP ARREGHINI за намаляване на летливите органични съединения в нашите продукти?

Като производител на висококачествени бои за интериора и екстериора на дома, ние не само спазваме европейското законодателство за намаляване на летливите органични съединения, но го приемаме и като лична мисия – да доставяме на нашите клиенти най-добрите, качествени и безопасни продукти. Както разгледахме до момента, летливите органични съединения крият много опасности не само за професионалистите, които трябва всекидневно да работят с бои и разтворители, но дори и за хората, решили да обновят или освежат дома си. Именно заради това нашите експерти непрестанно работят, за да може днес да ви предлагаме бои и мазилки, които съдържат много по-малко от предписаната от европейското законодателство допустима концентрация на летливи органични съединения. По този начин с избора на бои от CAP ARREGHINI, вие си купувате не само високо качество и издръжливост на продуктите след нанасяне, но и сигурност и спокойствие, че вие и вашето семейство не сте изложени на опасни и токсични изпарения. И когато ви казваме това, нямаме предвид само нашите интериорни бои, но и продуктите, предназначени за дърво, метал, външните части на дома и много други! Разгледайте нашите предложения и изберете още днес висококачествени продукти, създадени с мисъл за здравето на човека и намаляването на вредното влияние върху околната среда!

 

 

VOC – какво се крие зад това съкращение?

Какво значи VOC?

Но защо летливите органични съединения са опасни?

Опасности при използване на интериорни бои с летливи органични съединения

Какво причиняват летливите органични съединения на организма на човека?

Какво се прави глобално за ограничаване на продуктите с летливи органични съединения?

6 причини да не си купувате бои с летливи органични съединения

Какво правим ние от CAP ARREGHINI за намаляване на летливите органични съединения в нашите продукти?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !