Търсене

За какво се използва лак за дърво?

За какво се използва лак за дърво?

Лакът се използва от векове при обработка на дървен материал. Лакът за дърво се добива от смолата на определено дърво, което обикновено се нарича тиково дърво. Тази смола се събира, след което се рафинира и смесва с разредител на лак, за да се създаде покритието за дървообработка. 

В някои случаи лак за дърво се използва и като добавка в някои бои за дърво, за да добави издръжливост и красив завършек на боята.

Латекс за дърво 2 - червено

Модерен лак за дърво

Модерните лакове за дърво, най-често използвани в дървообработката и производството на мебели в наши дни, съдържат друга смола, наречена нитроцелулоза. Тя, заедно с някои други съставки, позволява нанасянето на тънък слой лак за дърво, който частично разтваря предишния. По този начин, след като се изгради многослойно лаково покритие, финишът е много твърд, но има и известна гъвкавост. 

Основният недостатък на нитроцелулозните лакови покрития е податливостта им към ултравиолетова светлина.

Видове лак за дърво

Съвременните лакове за дърво се предлагат както във вид на спрей, така и в течно състояние, за нанасяне с четка, но и двете опции ви дават предимството на това да са сред сред най-бързо изсъхващите дървообработващи покрития. 

Дребен недостатък на нанасянето лак за дърво с четка е фактът, че изисква малко повече време и усилия. От друга страна обаче, този вариант е малко по-чист, в сравнение с пръскането, където и ще ви е необходимо по-голямо количество лак за дърво, тъй като има известно количество загуби при нанасянето на покритието.

Приложение на лак за дърво

Целта на използването на лак за дърво е не само декоративният завършек. Той се използва в дървообработката и мебелното производство, за да добави здравина, издръжливост и водоустойчивост на материала, като по този начин го предпазва от външни влияния. 

Прочетете повече за бои и лакове за дърво

Модерен лак за дърво

Видове лак за дърво

Приложение на лак за дърво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, МОЛЯ ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ МАГАЗИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН
от 10. 8 . 2023 - до 22. 8.2023 включително
В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИЗПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ ПОРЪЧКИ  И ЗАПИТВАНИЯ НА МЕЙЛ:

cap@gttbg.com

ИЗВИНЕТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО !