Може ли да се байцва вече байцвано дърво?

Публикувано от desi 27/01/2021 0 Коментари

Може ли да се байцва вече байцвано дърво?

Всеки домашен майстор или любител на работата с дърво рано или късно стига до експеримент с байц за дърво. А случвало ли ви се е да положите желания цвят и след това да установите, че не е точно това, което сте си представяли? Какво правите в такива случаи: оставяте го така и ви дразни всеки път, като погледнете към него, или да изшкурявате горния слой и започвате отначало? Има и трети вариант, за който ще ви разкажем по-долу. Байц-за-дърво-2-дъски

 

Какво представлява байцването?

Както знаете, методът, при който дървото се обработва така, че да бъде променен оригиналният му цвят, най-общо се нарича байцване. Но дали можете да байцвате отново, ако вече сте използвали байц за дърво преди това?

 

 

 

Какво е общото между байцването на дърво и ходенето на фризьор?

Повторното байцване е подобно на боядисването на коса - ако новият цвят е по-тъмен, резултатът ще е удовлетворителен. В противен случай, е препоръчително първо да премахнете по-тъмния нюанс, след което да положите новия. Повечето дами, а вероятно и част от господата, ще разберат какво имам предвид. Останалите ще научат още едно ново нещо.

Повторно байцване на дърво с друг цвят - стъпка по стъпка

Байц-за-дърво-3-ограда

Ето и кратко обяснение в няколко стъпки как да байцнете повторно дърво с друг нюанс, ако искате да промените текущия цвят. 

1) Повторното байцване на дърво е лесно и резултатите са изключително красиви, ако положите по-тъмен нюанс байц за дърво върху по-светъл. 

2) Можете да смесите два цвята байц, ако искате да получите собственоръчно създаден уникален нюанс. 

3) Байц в по-топъл нюанс стои чудесно, положен върху байц, тониран в по-студени нюанси.

4) Преди да байцнете целия елемент, изберете по-незабележимо място, където първоначално да тествате как изглежда избраният от вас нюанс.  

5) И последно, но не маловажно, избягвайте да бацвате върху полиуретан или други защитени покрития като восък, лак или шеллак - байцът ще маскира драскотините и други несъвършенства по повърхността, но крайният резултат е повърхност, лепкава на допир, която може да остави петна по кожата или дрехите ви.  

 

Какво представлява байцването?

Какво е общото между байцването на дърво и ходенето на фризьор?

Повторно байцване на дърво с друг цвят - стъпка по стъпка

Остави коментар